Bacău, 17 martie 2025

INFORMARE DE PRESĂ

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

S-a lansat procedura de achiziție publică pentru execuția lucrărilor de reabilitare a barajului Belci, județul Bacău

Obiectivul ” Reducerea riscului la inundații pe râul Tazlău prin reabilitarea barajului Belci ca acumulare nepermanentă, județul Bacău” a intrat în licitație publică. Proiectul a fost eligibil pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

”ABA Siret a demarat procedura de achiziție pentru execuția lucrărilor de reabilitare a barajului Belci. Documentația de atribuire a fost publicată în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP), iar termenul de depunere a ofertelor este 22 aprilie 2025” – Relu ADAM, directorul Administrației Bazinale de Apă Siret.

Proiectul presupune execuția de lucrări de refacere și reabilitare a amenajării Belci ca și  acumulare nepermanentă, cu un volum de cca. 6,5 milioane de metri cubi. Acumularea nepermanentă va fi conturată pe vechiul amplasament, fiind delimitată de digurile existente atât pe malul drept, cât și pe malul stâng, cu refacerea breșei existente după secțiunea constructivă inițială. Principalele lucrări constau in reabilitarea barajului de pământ, a barajului deversor existent, precum și modernizarea echipamentelor de măsurare și monitorizare. Pe lângă acestea, proiectul presupune și modernizarea stației hidrometrice Helegiu, realizarea unei stații hidrometrice automate la baraj, înlocuirea sistemului de iluminat, etc.

Barajul Belci este amplasat în județul Bacău, în apropiere de municipiul Onești, pe râul Tazlău, râu ce face parte din bazinul de recepție al râului Trotuș. Barajul si lacul de acumulare au fost proiectate și executate între 1958 și 1962 și puse în funcțiune în 1962, cu scopul de a realiza o acumulare care să asigure prelevarea unui debit de apă de 6 mc/s și derivarea acestuia în râul Trotuș, în vederea suplimentării în perioadele deficitare și acoperirii nevoilor consumatorilor.

Barajul se afla în prezent în starea în care a rezultat în urma cedării din data de 29 iulie 1991, când viiturile catastrofale produse, cu debite de 2300 mc/s (valori cu mult superioare capacității de evacuare a barajului), combinate cu blocarea posibilităților de manevrare a echipamentului hidromecanic, au condus la ridicarea nivelurilor în lacul de acumulare și cedarea prin deversare a barajului de pământ de pe malul stâng pe o lungime de circa 120 m și scoaterea totală din funcțiune a barajului și acumulării Belci.

Valoarea estimată a contractului este de 21.140.594 lei.

Obiectivul face parte din proiectul „Lucrări pentru investiția: Adaptarea la schimbările climatice prin automatizarea și digitalizarea echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulări existente pentru asigurarea debitului ecologic și creșterea siguranței alimentării cu apă a populației și reducerea riscului la inundații” – I.4.2 – Reabilitarea acumulărilor permanente”, din cadrul Componentei 1 din PNRR, Managementul apei.

„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”.

”PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – Următoarea Generație UE”.

https://mfe.gov.ro/pnrr/               https://www.facebook.com/PNRROficial/