Obiectivul ”Lucrări de conservare a Lacului Roșu, județul Harghita” a intrat în licitație publică. Proiectul a fost eligibil pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

”Procedura de licitație publică este organizată la nivel național de către Administrația Națională Apele Române. Documentația de atribuire a fost publicată în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP), iar termenul de depunere a ofertelor este 10 martie 2025” – Relu ADAM, directorul Administrației Bazinale de Apă Siret.

Proiectul presupune execuția de lucrări de reabilitare a acumulării permanente existente, conform soluției tehnice stabilite de către proiectant, astfel:

  • Lucrări de intervenție la acumulările Valea Oii și Piatra Roșie
  • Reabilitarea echipamentelor hidromecanice la acumulările Valea Oii și Piatra Roșie
  • Realizarea unui prag deversor la debușarea râului Bicaz în Lacul Roșu
  • Lucrări pentru asigurarea conectivității longitudinale.

Valoarea estimată a contractului este de 23.700.803 lei.

Prin execuția lucrărilor de reabilitare propuse, se prelungește durata de viață a construcțiilor existente amonte de Lacul Roșu, dar și a Lacului Roșu în mod indirect, asigurându-se astfel o conservare durabilă a acestuia. Se are, de asemenea, în vedere protecția mediului și a biodiversității, prin măsuri ecologice relevante, în special cele privind migrația peștilor, prin asigurarea debitului ecologic.

Lacul Roșu s-a format în anul 1837, în urma unei mari alunecări de teren care a afectat masa depozitelor deluviale de la baza masivului Ghilcoș, barând valea Bicazului în sectorul de confluență cu pârâul Suhardului. Încă de la formare, cuveta Lacului Roșu a suferit un proces lent, dar continuu de colmatare și degradare, aluviunile depuse având ca origine eroziunea fluvială a bazinelor afluente și a versanților adiacenți, precum și aportul aluvionar al râului Bicaz și pâraielor Oii, Licaș, Ghilcoș și Suhard. La acestea se adaugă spălările din zona versanților limitrofi, dar și componenta organică, rezultantă a vegetației instalate mai ales pe brațele pâraielor Oii și Suhard.

Stadiul actual în care se află atât Lacul Roșu cât și acumulările existente din zonă impun luarea de măsuri de conservare și mărirea gradului de siguranță în exploatare a acestora.
Obiectivul face parte din proiectul „Lucrări pentru investiția: Adaptarea la schimbările climatice prin automatizarea și digitalizarea echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulări existente pentru asigurarea debitului ecologic și creșterea siguranței alimentării cu apă a populației și reducerea riscului la inundații” – I.4.2 – Reabilitarea acumulărilor permanente”, din cadrul Componentei 1 din PNRR, Managementul apei.

„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”.
”PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – Următoarea Generație UE”.
https://mfe.gov.ro/pnrr/ https://www.facebook.com/PNRROficial/